flag Судова влада України

Електронний суд

05 червня 2013, 20:56

      З 17 червня 2013 року в місцевих та апеляційних судах загальної юрисдикції запроваджується реалізація пілотного проекту «Електронний суд».

      До 17 червня 2013 року проект «Електронний суд» вже запроваджено у 15 судах загальної юрисдикції.

      Згідно з Наказом Державної судової адміністрації України від 31 травня 2013 року № 72 «Про реалізацію проекту щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу», з 17 червня 2013 року у всіх місцевих  та апеляційних судах загальної юрисдикції запроваджується порядок щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу в частині надсилання судом таким учасникам процесуальних документів в електронному вигляді, паралельно з документами у паперовому вигляді.

      Учасники судового процесу мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.

      Для цього учасник судового процесу повинен:

      1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести свою поштову скриньку "Електронного суду") на сторінці, розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: e-court.mail.gov.ua/.

      2. Подати до суду заявку про свою згоду отримувати процесуальні документи по конкретній справі в електронному вигляді (заявку можна роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у зазначеному розділі e-court.mail.gov.ua/registration/zayava).

       Процесуальні документи в електронному вигляді по відповідній справі будуть надходити на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

      Наразі запроваджується реалізація першого етапу проекта «Електронний суд», яким передбачено надсилання судом копій процесуальних документів в електронному вигляді учасникам судового процесу (паралельно з паперовими).

      Другий етап проекту "Електронний суд", реалізація якого планується на кінець 2013 - 2014 рік, передбачає надсилання учасниками судового процесу позовних заяв (заяв, клопотань, апеляційних та касаційних скарг та інших передбачених законодавством документів) в електронному вигляді (підписаних електронним цифровим підписом) до суду. Спочатку це, знову ж таки, буде паралельно з поданням таких документів у паперовому вигляді, а після внесення відповідних змін до процесуального законодавства України - виключно в електронній формі.